Παπαθεοδώρου: 5 χρόνια συγκέντρωνε βίντεο σκληρής παιδικής ποpνογραφiας – Γιατί δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η σύλληψή του

Δύο σκληροί δίσκοι γεμάτοι με εικόνες φρίκης. Περίπου 100 βίντεο και φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας, με “πρωταγωνιστές” κάτω των 12 ετών.

Πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή ενός βιβλίου, χαρακτήρισε τα σοκαριστικά ευρήματα που εντόπισαν στην κατοχή του τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Ο 55χρονος άνδρας, βρίσκεται από τις 21 Οκτωβρίου, προφυλακισμένος στο κατάστημα κράτησης Τρίπολης, καθώς οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν Ανακρίτρια και Εισαγγελέα.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΩΣ ΤΟΝ «ΤΣΙΜΠΗΣΕ» Η ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Για περίπου 5 χρόνια, ο βραβευμένος συγγραφέας αναζητούσε και κατέβαζε βίντεο και άλλο υλικό παιδικής πορνογραφίας. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τη διαδικτυακή δραστηριότητα του, που έχει καταγραφεί από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για τον εντοπισμό αυτών των εικόνων, ο 55χρονος είχε αποκτήσει πρόσβαση στα πιο σκοτεινά μέρη του διαδικτύου, σε ιστοσελίδες του dark web, από όπου προχωρούσε συστηματικά, στη λήψη αποκρουστικών φωτογραφιών και βίντεο. Μάλιστα η δραστηριότητα του, ήταν ακόμα πιο έντονη τον τελευταίο χρόνο.

Ο 55χρονος συγγραφέας κατέβαζε συνεχώς και αποθήκευε πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών, το οποίο αλίευε ακόμα και από το «σκοτεινό διαδίκτυο» – ο παράδεισος των παιδόφιλων και παιδοβιαστών λόγω της ανωνυμίας.

Όμως στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σήμανε «κόκκινος» συναγερμός τον τελευταίο χρόνο, όταν ο κατηγορούμενος άρχισε να κατεβάζει και να αποθηκεύει συνεχώς «σκληρά αρχεία παιδική πορνογραφίας, τόσο από το ανοικτό όσο και το «σκοτεινό» διαδίκτυο. 

Κατά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του βρέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι με πάνω από 100 βίντεο με ιδιαίτερα σκληρό υλικό.

“ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ … ΟΛΟΚΛΗΡΑ”

“Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο απολογητικό του υπόμνημα ο συγγραφέας.

“Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης”, περιγράφει ο 55χρονος σε άλλο μέρος της απολογίας που δημοσιεύει η ιστοσελίδα protothema.gr.

Μάλιστα προσπαθεί να δικαιολογηθεί υποστηρίζοντας ότι: “Θα προέβαινα στην ολοσχερή διαγραφή του αμέσως μετά τη συγγραφή του βιβλίου μου”.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΓΙΑ… “ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ”

Ανάμεσα στα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας ενώπιον των ανακριτικών αρχών, για να δικαιολογήσει το υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του, ήταν μια από τις θεματικές σε ένα πρόσφατο βιβλίο του, “Τη νύχτα που έσβησαν τα αστέρια”.

Όπως είπε είδε συγκεκριμένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες για να αποτυπώσει μια… σκηνή βιασμού ανήλικου κοριτσιού.

Στο μυθιστόρημα, που απευθύνεται σε νέους άνω των 15 ετών, υπάρχουν σκληρές αναφορές, εικόνες από σκηνικά σεξουαλικής παρενόχλησης, ακόμα και συχνές αναφορές σε ιστοσελίδες πορνογραφίας.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί, δεν έπεισαν την Ανακρίτρια, η οποία λαμβάνοντας υπόψιν το μεγάλο όγκο των αρχείων που βρέθηκαν στη κατοχή του 55χρονου, ζήτησε την προφυλάκιση του.

ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ” ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του χάρη στο Child Protection System. Ο κατηγορούμενος φαίνεται πως μπήκε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο Διαδίκτυο, τον εντόπισαν. Το Child Protection System είναι ένα εργαλείο που «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Συνολικά, η έρευνα των Αρχών διήρκησε 2 με 3 μήνες και βρέθηκαν στον υπολογιστή του συγγραφέα σχεδόν 100 βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια στην οποία, μάλιστα, κατέθεσε ότι, όλο αυτό το υλικό ήταν στην κατοχή του γιατί ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά. Δεν έπεισε όμως τις δικαστικές αρχές με τις εξηγήσεις του και έχει προφυλακιστεί στην Τρίπολη.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ανέφερε πως από την «έρευνα προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις η συγκεκριμένη υπόθεση».

«Η σύλληψη έγινε στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου. Ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της υπηρεσίας», είπε επίσης.

Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι «δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».