Πετάξτε το αμέσως: Έχει γρατζουνιές το αντικολλητικό τηγάνι σας; Πολύ μεγάλος κίνδυνος για την υγεία σας

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, μιλά για τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία μας μία χαρακιά σε αντικολλητικό τηγάνι.

Το «αντικολλητικό υλικό επίστρωσης Teflon είναι γενικά μέλος της οικογένειας των PFAS», εξήγησε ο Cheng Fang, ανώτερος ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Newcastle και συν-συγγραφέας μιας πρόσφατης εργασίας που αποκαλύπτει το πόσα εκατομμύρια από αυτά μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπορούν δυνητικά να μεταφερθούν από τις αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια μας στο περιβάλλον.

Αντικολλητικό τηγάνι: Τι αναφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία μας

«Δεδομένου του ότι τα PFAS αποτελούν μεγάλη ανησυχία πλέον, αυτά τα μικροσωματίδια τεφλόν στα τρόφιμά μας μπορεί να είναι ανησυχητικά για την υγεία. Χρειάζεται διερεύνηση επειδή δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς τους αναδυόμενους ρύπους» πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία Raman,  οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι: «Μία και μόνο ρωγμή/χαρακιά στην επίστρωση τεφλόν ενός δοχείου ή τηγανιού μπορεί να απελευθερώσει περίπου 9.100 πλαστικά σωματίδια. Οι επιφάνειες τεφλόν στα τηγάνια που έχουν πολλές χαρακιές γενικά μπορεί να απελευθερώσουν έως και 2.300.000 μικροπλαστικά και νανοπλαστικά!».

Τα PFAS είναι από καιρό γνωστό ότι έχουν ιδιότητες που προκαλούν καρκίνο, καθώς και μια ολόκληρη σειρά άλλων προβλημάτων υγείας. Μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών, το μητρικό γάλα και ακόμη και να μειώσουν την ανοσολογική μας απόκριση έναντι λοιμώξεων και ιών.

«Αυτή η μελέτη αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση”, είπε ο Tang. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή και τη χρήση μαγειρικών σκευών για να αποφύγουμε την μόλυνση των τροφίμων».