Ποιά είναι η Ευρωπαϊκή Χώρα που θησαυρίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία; Στο φως οι ‘χρυσές’ μπίζνες πίσω από τη φρίκη!

Βούλγαροι κατασκευαστές όπλων εξήγαγαν προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες ως μεσάζοντες, αποκάλυψε η Euractiv σε έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ διεκδίκησε τα εύσημα για το σχέδιο, το οποίο παρέκαμψε τους αντιπάλους τέτοιων συναλλαγών στη βουλγαρική κυβέρνηση.

Τα ευρήματα της Euractiv δείχνουν ότι η πρακτική των έμμεσων προμηθειών όπλων προϋπήρχε της έναρξης των ρωσο-ουκρανικών εχθροπραξιών. Ωστόσο, μόλις κλιμακώθηκε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022, οι Βούλγαροι κατασκευαστές απολάμβαναν ταχεία αύξηση των κερδών, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις πέρυσι.

Η Βουλγαρία είναι ένας σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών, συμβατών με όπλα σοβιετικής σχεδίασης, τα οποία η Ουκρανία χρησιμοποιούσε εκτενώς προτού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους της προμήθευσαν εναλλακτικές λύσεις δυτικής παραγωγής.

Μόνο πέρυσι, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε όπλα μεταφέρθηκαν από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία, κυρίως μέσω Πολωνίας και Ρουμανίας, ανέφεραν πηγές στην ιστοσελίδα. Δεν υπογράφηκαν άμεσες συμβάσεις όπλων, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η διοχέτευση των όπλων έγινε μέσω ξένων προγραμμάτων και χρηματοδοτήθηκε με ξένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον Velizar Shalamanov, πρώην Υπουργό Άμυνας και ένθερμο υποστηρικτή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα με καλή χρηματοδότηση στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία. Μέσω αυτού του προγράμματος αγοράζονται οι εξοπλισμοί που χρειάζονται για την Ουκρανία, δηλαδή τα χρήματα δεν είναι ουκρανικά αλλά βρετανικά, αμερικανικά, πολωνικά ή ευρωπαϊκά. Γι’ αυτό αγοράζεται μέσω άλλων εταιρειών», είπε στην Euractiv.

Οι μυστικές παραδόσεις αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία απέδωσε το σχέδιο στον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ. Είναι και οι δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κίνημα υπέρ του ΝΑΤΟ, το οποίο ίδρυσαν μαζί.

«Υπολογίζουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός προέρχονταν από τη Βουλγαρία στα πρώτα στάδια του πολέμου», είχε πει ο Πέτκοφ τότε.

Ο πρωθυπουργός είχε λάβει μέτρα κόντρα στην κοινή γνώμη, η οποία ήταν συντριπτικά αντίθετη στην παροχή εκτεταμένης βοήθειας στην Ουκρανία, λόγω ανησυχιών ότι η χώρα τους θα συρθεί στη σύγκρουση, ανέφερε η Die Welt. Η κυβέρνηση του Πέτκοφ υποστηρίχθηκε από έναν συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων και σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, κινήθηκε πίσω από την πλάτη των Σοσιαλιστών – ενός μέλους του συνασπισμού που αντιτάχθηκε δημόσια σε οποιαδήποτε προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

Ο Πέτκοφ έχασε τη θέση του καθώς ηττήθηκε στην ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλγαρική βουλή τον περασμένο Ιούνιο. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απέτυχε να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο και επί του παρόντος προετοιμάζεται για μια νέα εθνική ψηφοφορία τον Απρίλιο.

Η χώρα ενέκρινε το πρώτο της επίσημο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο τον Δεκέμβριο, με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να αρνείται να εμποδίσει την πρόταση που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο.