Ποινική δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη του 2016, αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου. Οι κατηγορίες, που προέκυψαν από την έρευνα υπό τον δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν, τον Άλβιν Μπραγκ, ενδέχεται να μεταμορφώσουν την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο κ. Τραμπ είχε ήδη ξεκαθαρίσει προ ημερών πως θα συνέχιζε την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές ακόμη κι αν του ασκείτο ποινική δίωξη.

Όπως σημειώνει το Politico, το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ, ωθεί τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Και αυτό καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο που να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρώην αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις κατηγορίες για να συσπειρώσει τη βάση του, καλώντας τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν και να «πάρουν πίσω το έθνος μας». Αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο για έναν προεδρικό υποψήφιο να κάνει εκστρατεία κατά τη διάρκεια της δικής του ποινικής δίκης. Και ενώ η υπόθεση θα μπορούσε να είναι σε εξέλιξη και πέρα ​​από τον Νοέμβριο του 2024, μια καταδίκη πριν από αυτή την ημερομηνία, θα πυροδοτούσε μια σειρά από συνταγματικά ζητήματα.

διωξη τραμπ ηπα, Donald Trump

Το κατηγορητήριο του Τραμπ ακολουθεί την καταδίκη της οικογενειακής του επιχείρησης – του Οργανισμού Τραμπ – για φορολογική απάτη σε μια υπόθεση που διώκεται επίσης από τον Άλβιν Μπραγκ, τον εισαγγελέα του Μανχάταν.

Tραμπ: Ενορχηστρωμένη η επίθεση εναντίον μου

Από την πλευρά του, ο κ. Τραμπ, ο οποίος αρνείται πως διέπραξε «οποιοδήποτε» αδίκημα ή ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς, έκρινε την Κυριακή και τη Δευτέρα πως η έρευνα σε βάρος του είναι «πεθαμένη», πως πρόκειται για «απάτη», για «ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία» ενορχηστρωμένη από «αλήτες» αντιπάλους του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Επί χρόνια, η αμερικανική δικαιοσύνη επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο 76χρονος ρεπουμπλικάνος έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) ή αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) όταν κατέβαλε το ποσό στην Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016.

Προκειμένου να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της ο ενδιαφερόμενος δέκα χρόνια νωρίτερα, κατά την εισαγγελία.

Δεχόμενος καταιγισμό φραστικών πυρών από τον κ. Τραμπ, που τον χαρακτηρίζει «ζώο» και «ρατσιστή», και από άλλους ρεπουμπλικάνους, που του προσάπτουν «πολιτικό κίνητρο», ο εισαγγελέας Μπραγκ, αφροαμερικανός δημοκρατικός αιρετός, αντέτεινε πως ο δισεκατομμυριούχος «δημιούργησε ψευδείς προσδοκίες» για να προκαλέσει θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης για την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, μιλώντας ακόμη περί «ανάμιξης» στη διαδικασία της έρευνας.