Ποιος είναι ο πατέρας Αντώνιος – Πώς και γιατί ίδρυσε την «Κιβωτό του Κόσμου»

Κιβωτός του Κόσμου: Ο εμπνευστής και δημιουργός της «Κιβωτού» , ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, είναι πλέον στο επίκεντρο των καταγγελιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με υποθέσεις ασέλγειας και κακοποίησης στην Δομή.

Σοκ έχουν προκαλέσει στο πανελλήνιο οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και ξυλοδαρμού στο ίδρυμα «Κιβωτός του Κόσμου», ενώ υπάρχει καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και για τον άνθρωπο υπεράνω υποψίας, τον πατέρα Αντώνιο. Ποιος είναι λοιπόν ο πατέρας Αντώνιος, πως ίδρυσε την οργάνωση και γιατί;

«Από το παράθυρό μου έβλεπα νέα παιδιά εγκαταλελειμμένα, μπλεγμένα στα ναρκωτικά και την εξαθλίωση. Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς μπορώ να τα βοηθήσω. Στην αρχή ήταν μια παρέα εφήβων. Πλησίασα και ζήτησα να παίξουμε έναν αγώνα μπάσκετ. Σήμερα στην Κιβωτό έρχονται 500 παιδιά όλων των ηλικιών».  «Η πόρτα μας για αυτά θα είναι πάντοτε ανοιχτή», είχε δηλώσει το 2016 ο πατέρας Αντώνιος.

Για ποιο λόγο ίδρυσε την οργάνωση

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου υπηρέτησε ως  εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό στην Αθήνα. Η περιοχή είναι, από τις πιο επικίνδυνες στην Αθήνα, αφού δρουν πολλές συμμορίες, ενώ σχεδόν σε κάθε γωνιά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε, ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει σε ότι συνέβαινε γύρω του.

Ο ίδιος, παρατηρούσε καθημερινά  παιδιά, που ενώ θα έπρεπε να ήταν στο σχολείο σύχναζαν σε πλατείες ή παιδιά που αποτελούσαν μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ πάντα τα ίδια και οι οικογένειές τους βρίσκονταν σε ανάγκη. Σιγά σιγά, τα πλησίασε μέσω του μπάσκετ και της αποδοχής, ανθρώπινα, προσπαθώντας να μιλήσει μαζί τους  για τους προβληματισμούς τους, για την καθημερινότητά τους, προσπαθώντας να τους μιλήσει ως ίσος προς ίσον, χωρίς να τους κρίνει και χωρίς να τους νουθετεί και κυρίως να βρει τον τρόπο να σταθεί στο πλάι τους και να τα βοηθήσει στις ανάγκες τους. Με τον καιρό κέρδισε την αποδοχή τους και σταδιακά και την εμπιστοσύνη τους.

«Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις;  Ότι ο Χριστός σώζει;  Τα ακούει βερεσέ.».

Όσον αφορά τον σκοπό που είχε όταν ξεκίνησε την ίδρυση της Κιβωτού, είπε: «Στόχος μας είναι τα παιδιά να νιώσουν ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, πέρα από αυτόν που έχουν γνωρίσει. Μόνο κίνητρό μας είναι η αγάπη και σε αυτή βασιζόμαστε».

«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο.  Τα παιδιά ήταν άρρωστα.  Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα.  Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια.  Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη..», ήταν το λόγια του πατέρα Αντώνιου.

«Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού»

«Η Κιβωτός για μένα είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε… ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθεια Του συνεχίζουμε.», είπε ο ιδρυτής.

Πλεόν η κατάσταση είναι αμφιλεγόμενη καθώς οι καταγγελίες έρχονται η μία μετά την άλλη και καταρίπτουν όλα όσα γνωρίζαμε για τις καλές προθέσεις της οργάνωσης και των ανθρώπων της.

Πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν εθελοντικά και στήριξαν έμπρακτα το ίδρυμα, δηλώνουν την αγανάκτησή τους αναφέροντας πως η «Κιβωτός του Κόσμου» μετατράπηκε σε «Κιβωτό του Τρόμου» αν ισχύουν οι καταγγελίες.

Πάντως, ο πατέρας Αντώνιος, μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι για τα περιστατικά των καταγγελιών και πως «τα παιδιά δεν θα συγχωρέσουν ποτέ το γεγονός πως έχουν εμάς και όχι τους γονείς τους», προκαλώντας την οργή όλης της Ελλάδας αφού φαίνεται να υποστηρίζει πως οι καταγγελίες είναι ένα «παραμύθι εκδίκισης» των παιδιών.

Τα παραρτήματα της Κιβωτού

Ο κόσμος στήριξε και αγάπησε την Κιβωτό και με την βοήθεια των εθελοντών και τον προσφορών του στο ίδρυμα, πλέον έχει αρκετά παραρτήματα.

Συγκεκριμένα τα παραρτήματα είναι:

  • Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου
  • Κιβωτός Ηπείρου
  • Κιβωτός του Κόσμου Βόλου
  • Κιβωτός του Κόσμου Καλαμάτας

Ακόμη, ιδρύθηκαν τα εξής:

1) Κέντρο Μέριμνας και Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού Αθήνας

2) Σπίτι Φιλοξενίας Κολωνού Αθήνας

3) Σπίτι Φιλοξενίας Πειραιά