Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος Σούνακ – Ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, με καταγωγή από την Ινδία και πιστός ινδουιστής, ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Από τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς η Πένι Μόρντοντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 100 βουλευτικές υπογραφές και αποσύρθηκε από την κούρσα.

Ο Σούνακ, που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2015 ξεχώρισε αμέσως στην πολιτική: όταν έφτασε η πανδημία στη Βρετανία, δημιούργησε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας για να υποστηρίξει εκατομμύρια Βρετανούς.

Παρόλο που υπήρξε φοβορί από την πρώτη στιγμή, για τον ρόλο του πρωθυπουργού, χρειάστηκε δύο φορές να αναμετρηθεί με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για να φτάσει στην πηγή.

Την πρώτη φορά, η Λιζ Τρας του έκοψε τον δρόμο για την εξουσία- και τον καθυστέρησε για μόλις 44 ημέρες.

Σήμερα, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι ο πρώτος Ινδός στην καταγωγή που αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας και ένας πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής της Goldman Sachs που έχει να αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις.

Η Βρετανία βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των υψηλών στεγαστικών επιτοκίων, των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit.

Επίσης, έχει να αντιμετωπίσει έναν εσωτερικό εμφύλιο μέσα στο κόμμα του, τους Τόρις, αλλά και την ταχεία δημοσκοπική άνοδο των Εργατικών.

Οι 44 ημέρες της βραχύβιας διακυβέρνησης της Λιζ Τρας έχουν στείλει στα «κάγκελα» τους πάντες: Ψηφοφόρους, αγορές, αναλυτές και βουλευτές και προσθέτουν νέες δυσκολίες στο έργο του.

Από την Ινδία στο Σαουθάμπτον

Ο 42χρονος κ. Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της νότιας Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής, που όμως είχαν μεταναστεύσει στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν στη χώρα, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και στη συνέχεια με υποτροφία στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά.

Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd.

Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Ακσάτα διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ.