Προειδοποιεί ο Θάνος Ασκητής: «Γονείς, προσοχή στα social media, καταστρέφουν τον εγκέφαλο»

Σε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, μίλησε ο νευρολόγος, ψυχίατρος, διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, αναφέρθηκε για την ζημιά που κάνουν τα social media στους ανθρώπους, καθώς καθώς δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Στον αντίποδα, το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο για να αναπτύξει κανείς τη φαντασία.

Θάνος Ασκητής: Τα social media δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα

Όπως είπε μάλιστα: «Τα social media όχι μόνο χειραγωγούν και καθοδηγούν την ανθρώπινη ζωή, αλλά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Έχουμε δει τα τελευταία 30- 40 χρόνια ότι αυτή η ευμάρεια που μπήκε στη ζωή μας, η αστικοποίηση και κυρίως η νέα τεχνολογία, έκανε τους ανθρώπους να απομονωθούν, να χάσουν τον αυθορμητισμό τους, την προσωπική επαφή και επικοινωνία, να μιλούν λιγότερο. Ο προφορικός λόγος έχασε σημαντικό κομμάτι. Ο γραπτός λόγος έχασε πάρα πολύ όπως έχασε και η φαντασία. Δηλαδή οι άνθρωποι δεν δημιουργούν συναισθήματα»..

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Τα social media πρέπει να είναι χειριστικά και όχι να μας χειρίζονται. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στην εποχή που οι άνθρωποι απομονώνονται και εθίζονται. Υπάρχει συσχέτιση της χρήσης των social media με την κατάθλιψη, το αλκοόλ και το τζόγο, φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συσχετίζονται πάρα πολύ με την ηλεκτρονική αντίληψη. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν να περιορίσουν όσο μπορούν τη χρήση των social media στα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να το κάνουν. Έχει καταγραφεί ότι ο θυμός και η κατάθλιψη συσχετίζεται με την υπερβολική χρήση των social media που καταστρέφει και τον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο κ. Ασκητής σχετικά με την χρήση των social media και τους κινδύνους που ενέχει η συχνή χρήση αυτών.

Θάνος Ασκητής: Ας διαβάσουμε βιβλία

«Το βιβλίο πάντα ήταν το μεγαλύτερο όπλο για να αναπτύξεις τη φαντασία, την αντιληπτική κρίση και τη νοητική εξέλιξη»

Επεσήμανε μάλιστα, τα βιβλία είναι ένα σημαντικό όπλο για να αναπτύξει ο κάθε άνθρωπος τη φαντασία, την αντιληπτική κρίση και τη νοητική εξέλιξη. «Ζούμε μια εποχή που πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, πιο ανοικτοί, να διαβάσουμε πιο πολλά βιβλία. Το 2023 θα έλεγα σε όλους μας, ας διαβάσουμε περισσότερα βιβλία, ας ακούσουμε περισσότερο μουσική, ας αποφύγουμε τα social media όσο μπορούμε, όσο είναι εφικτό και δυνατό να γίνει», ανέφερε.