Πρωτοφανές έλλειμμα σε ειδικευμένους εργαζόμενους αντιμετωπίζει η Γερμανία

Με είδος προς εξαφάνιση μοιάζουν το τελευταίο διάστημα οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι στην γερμανική αγορά εργασίας, με τα επίσημα δεδομένα να μαρτυρούν ότι πάνω από τις μισές γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας. Αυτό ανέφεραν σήμερα το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK), γεγονός που σηματοδοτεί την περίοδο ύφεσης και οικονομικής επιβράδυνσης στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, χωρίς άμεσα σημάδια αντιστροφής της κατάστασης.

Το ποσοστό των μεγάλων επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να κάνουν επαρκείς για τον κύκλο εργασιών τους προσλήψεις έχει σημειώσει επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το DIHK, το οποία πραγματοποίησε έρευνά του σε 22.000 εταιρείες, με το 53% να αναφέρει κενά σε ειδικευμένες θέσεις εργασίας.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι περίπου 2 εκατομμύρια κενές θέσεις θα παραμείνουν ακάλυπτες», είπε ο Αχίμ Ντέρκς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του DIHK, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προβλέπεται ότι θα μειώσουν την παραγωγή και τα κέρδη τους κατά τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες ακολουθούν θετική πορεία. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η στροφή της βιομηχανίας προς την κλιματική ουδετερότητα μηδενικών ρύπων συνθέτουν ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ» που ίσως εξαναγκάσει πολλές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι ήδη οι μεταρρυθμίσεις πακέτου εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τις οποίες αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση για ενίσχυση της παραγωγής των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στα ευρωπαϊκά κέντρα καθώς μπορεί να κοστίσει στις οικονομίες της Ένωσης τεράστια ποσά, αν οι μεγάλη βιομηχανία μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι σημαντικότερες ελλείψεις ειδικευμένων εργατών εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς της μεταποίησης που αποτελούν την «ατμομηχανή» της γερμανικής εξαγωγικής δύναμης, σημείωσε επίσης ο Ντέρκς.

Ακόμη, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 67% των κατασκευαστών ηλεκτρικού εξοπλισμού δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις κενές θέσεις, το ίδιο και το 67% των εταιρειών μηχανολογίας. Όσον αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία, το 65% των εταιρειών ανέφεραν ελλείψεις ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.