Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία: Ετοιμάζουν ανατροπή του Πούτιν; Ποιός είναι ο πιθανότερος διάδοχός του;


Η κούρσα για την ανατροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν και την κατάκτηση του στέμματος του Κρεμλίνου έχει ξεκινήσει, λέει πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με «στρατιωτική καταστροφή».

Η μάχη για την ανατροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν και την κατάκτηση του στέμματος του Κρεμλίνου βρίσκεται σε εξέλιξη, λέει ο Ρώσος πολεμικός αναλυτής πολέμου και πρώην πιστός του ηγέτη του Κρεμλίνου, Ιγκόρ Στρέλκοφ.

Ο πρώην συνταγματάρχης της FSB είπε ότι ο αγώνας για τον «πολιτικό Όλυμπο» έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ εκείνων που περιβάλλουν τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Στρέλκοφ -ο οποίος ήταν βασικός παράγοντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014- είναι τώρα ένθερμος επικριτής της πολεμικής στρατηγικής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι βασικοί «υποψήφιοι» για την αντικατάσταση του Πούτιν
Μια άμεση μαζική επιστράτευση μισού εκατομμυρίου ανδρών επιπλέον είναι ο μόνος τρόπος ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να αποφύγει την ήττα και την ταπείνωση στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζει ο Στρέλκοφ, σύμφωνα με την «Daily Mail».

Ο Στρέλκοφ τόνισε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύντροφος του Πούτιν, επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού Wagner, αναμετράται ήδη με τους συμμάχους τού αποδυναμωμένου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Άλλοι πιστεύουν ότι οι σύμμαχοι του πρώην αρχηγού της FSB Νικολάι Πατρούσεφ -πλέον, γραμματέας του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας- είναι πιο πιθανό να σκοτώσουν τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να σώσουν τον κυρίαρχο κύκλο της ελίτ, εάν ο πόλεμος συνεχίσει να μην πηγαίνει καλά για τη Ρωσία.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προτάσσει τον γιο του Πατρούσεφ, Ντμίτρι, ο οποίος τώρα έχει τη θέση του υπουργού Γεωργίας, ως επικεφαλής για ένα πραξικόπημα αντικατάστασης του Πούτιν, εάν ο Ρώσος ηγέτης αναγκαστεί να φύγει είτε λόγω πολεμικών αποτυχιών είτε λόγω κακής υγείας.

Ο Πριγκόζιν αυξάνει την εξουσία του ακόμα και δημόσια
Ο Στρέλκοφ βλέπει ότι Πριγκόζιν, ο άλλοτε «σεφ» του Πούτιν και υπεύθυνος για τα «συμπόσια» του Κρεμλίνου, έχει στόχο να είναι αυτός και μόνο μια σημαντική πολιτική δύναμη και υπάρχουν ενδείξεις ότι τώρα εξασφαλίζει εξέχουσα κάλυψη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξαν, μάλιστα, εικασίες ότι θέλει να γίνει υπουργός Άμυνας ή ακόμα και πρόεδρος.

«Η ομάδα του Γεβγκένι Πριγκόζιν αντιτίθεται σε ομάδες που περιλαμβάνουν τον Σεργκέι Σοϊγκού. Έχουν ήδη ξεκινήσει τη μάχη. Δεν τσακώνονται για τον αριθμό των οβίδων…» λέει υπαινικτικά ο Στρέλκοφ, πρώην υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

«Τώρα μιλάμε για το τι έρχεται μετά τον Πούτιν. Θα γίνει σε ένα ή δύο χρόνια; Δεν ξέρουμε. Αλλά στην πραγματικότητα ο αγώνας για τον πολιτικό Όλυμπο έχει ξεκινήσει μεταξύ των ομάδων που περιβάλλουν τον Πούτιν, σε βαθμό που ακόμη και εμείς μπορούμε να το παρατηρήσουμε», προσθέτει.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο Πριγκόζιν θέλει να γίνει πολιτικός παράγοντας και αυξάνει σαφώς την εξουσία του, ακόμη και δημόσια. «Οι τελευταίες του εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ξεκάθαρα ότι τώρα τοποθετείται όχι απλώς ως διοικητής πολέμου, αλλά ως δημόσιο και πολιτικό πρόσωπο», κατέληξε ο Στρέλκοφ.