Ρώσος λοχαγός εγκατέλειψε τη χώρα επειδή διαφωνεί για την Ουκρανία: «Εγκληματίας ο Πούτιν»

Ο λοχαγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSO) Γκλεμπ Καρακούλοφ, ο οποίος παρείχε μυστικές επικοινωνίες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει διαφύγει στο εξωτερικό για να καταγγείλει τον πόλεμο κατά …της Ουκρανίας. 

Ο ιστότοπος Dossier Centre δημοσίευσε σήμερα συνέντευξη του Καρακούλοφ στην οποία δίνει λεπτομέρειες για την εργασία του και την απόφαση να φύγει. Η συνέντευξη έγινε στα τέλη του 2022. Ο ιστότοπος δημοσιεύει το υλικό, έχοντας βεβαιωθεί ότι ο Καρακούλοφ και η οικογένειά του είναι ασφαλείς από τον Πούτιν. 

Ο λοχαγός Καρακούλοφ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο κύριος λόγος για την αποχώρησή του ήταν η μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της FSO, «απλά δεν μπορούσε να βρίσκεται στην υπηρεσία αυτού του προέδρου». Αποκαλεί τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και δηλώνει ότι δεν μπορούσε πλέον να βρίσκεται στην υπηρεσία του.

«Ο Πούτιν ζει σε ένα είδος πληροφοριακού κενού»

Ο Καρακούλοφ περιέγραψε λεπτομέρειες της απόδρασης του. Τον Οκτώβριο, τον έστειλαν σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Καζακστάν. Η σύζυγος και το παιδί του είχαν επίσης μεταβεί εκεί. Από εκεί, την τελευταία ημέρα του επαγγελματικού ταξιδιού του, πέταξε στην Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό του διαβατήριο. Έγινε «αντιληπτός» το ίδιο βράδυ, αλλά είχε ήδη εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος.

Ο ίδιος λέει ότι ο Πούτιν δεν χρησιμοποιεί ούτε κινητό τηλέφωνο, ούτε ίντερνετ. «Όλες τις πληροφορίες τις λαμβάνει από άτομα, από το άμεσο περιβάλλον του. Ο ίδιος ζει σε ένα είδος πληροφοριακού κενού», ισχυρίζεται ο Καρακούλοφ. Επιβεβαιώνει ότι όλοι όσοι βρεθούν στον ίδιο χώρο με τον Πούτιν πρέπει να περάσουν μια καραντίνα δύο εβδομάδων. Λέει επίσης ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος είχε αρρωστήσει βαριά.

Ο λοχαγός Καρακούλοφ περιέγραψε τον Πούτιν του 2009 και τον σημερινό Ρώσο πρόεδρο ως «δύο διαφορετικούς ανθρώπους» ως προς την συμπεριφορά του. «Τώρα είναι πολύ κλειστός. Έχει θωρακίσει τον εαυτό του από τον κόσμο με κάθε είδους εμπόδια, την ίδια καραντίνα, την έλλειψη πληροφοριών. Η αντίληψή του για την πραγματικότητα έχει στρεβλωθεί», λέει. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τη συνέντευξη του πρώην αξιωματικού του FSO.