Σάλος με τον Δωδώνης Χρυσόστομο: Από το penthouse, το ΠΑΣΟΚ και τις προγαμιαίες σχέσεις στους συναινετικούς βιασμούς! Το παρελθόν του Μητροπολίτη που ξεσήκωσε θύελλα!

Από πρωτοπόρος και δυναμικός υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα 83 του χρόνια πρώην μητροπολίτης Ζακύνθου βρέθηκε να διατυπώνει απόψεις έξω από κάθε λογική. Κόντρα σε όλους ,είχε ταχθεί υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων και μάλιστα στο Penthouse, υπέρ των απολύσεων αντιεμβολιαστών, ενώ δεν έκρυψε ποτέ ότι…ήταν ΠΑΣΟΚ!

To 1998 χαρακτηρίστηκε ως εχθρός του έθνους και της ορθοδοξίας γιατί με δηλώσεις στο περιοδικό Penthouse ετάχθη υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων. Τότε είχε περάσει και από συνοδικό δικαστήριο όπου οι φανατικοί τον χαρακτήρισαν αιρετικό , λαϊκιστή και “σκανδαλιστή” του λαού.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, ο εφησυχάζων από το 2011 83χρονος μητροπολίτης Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος, κατά κόσμο Δημήτριος Συνετός ,χαρακτηρίζεται από την Ιερά Σύνοδο απαράδεκτος και προσβλητικός για τις γυναίκες μετά τις δηλώσεις που έκανε για τους βιασμούς. Δύο μέρες πριν αναγνωστεί η εγκύκλιος της Συνόδου στους ναούς της χώρας κατά των αμβλώσεων ο κ. Χρυσόστομος μιλώντας στον Σκάι αναφέρθηκε με τρόπο που σόκαρε στο θέμα των βιασμών τονίζοντας πως «δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε!» .

Και σαν να μην έφτανε αυτό γνωμάτευσε ότι καμία γυναίκα δεν μένει έγκυος από βιασμό. αν δεν έχει συμμετοχή:”Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψη. Συμμετοχή στον έρωτα και των δύο, δεν γίνεται αλλιώς σύλληψη. Άλλο βιασμός και άλλο η σύλληψη. Μάλιστα , όπως είπε σε περίπτωση που μία γυναίκα μείνει έγκυος οτι θα πρέπει να γεννηθεί το παιδί και να υπάρχει πρόνοια το πού θα πάει. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η άμβλωση».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις Χρυσόστομου “απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών”.
Ήταν εκ των πρωτοπόρων που κατάργησε το ισόβιο των μητροπολιτών καθώς παραιτήθηκε σε ηλικία 7ο χρόνων. Όταν ξέσπασε η πανδημία είχε δηλώσει πως όποιος πληρώνεται από το δημόσιο θα πρέπει να εμβολιάζεται υποχρεωτικά και αν αντιδρά να απολύεται. Ωστόσο, στο θέμα των αμβλώσεων και των βιασμών ετάχθη με την πλευρά των ακραίων που συναντά κανείς σε απόκοσμα μοναστήρια.

Ιεράρχης κοντά στα 46 χρόνια επίσκοπος και μητροπολίτης έζησε όλες τις αλλαγές στην Εκκλησία. Βρέθηκε δίπλα στον Σεραφείμ όταν ξέσπασε το θέμα της περιουσίας. Μετά τον θάνατο του Σεραφείμ στήριξε φανερά και κρυφά τον Ιερώνυμο ,ασκώντας έντονη κριτική στον μακαριστό Χριστόδουλο. Σε δηλώσεις στου στον Δημήτρη Δανίκα έλεγε:
«Ο Ιερώνυμος θα έπρεπε να είχε γίνει την εποχή που έγινε ο Χριστόδουλος. Ως διάδοχος του Σεραφείμ. Ανθρωπος που διακρίνεται για τη σεμνότητά του. Εχει μια ταπείνωση που σε σκλαβώνει. Ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος παρουσίαζε έναν δυναμισμό, ο οποίος δυναμισμός έβλαψε την Εκκλησία. Και αυτό επειδή δεν διέθετε την απαραίτητη, για το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου, σεμνότητα. Επιθυμούσε μπαλκόνι. Του άρεσε το συλλαλητήριο. Και πάρα πολλές φορές αποδείχθηκε ότι στο τέλος έκανε κωλοτούμπες. Παράδειγμα; Φυσικά οι ταυτότητες. Και όχι μόνο”.

Ο κ. Χρυσόστομος δεν ήταν από αυτούς που υποστήριζαν ότι ο κόσμος της Εκκλησίας είναι καθαρός : Δικαίωμα του καθένα είναι πώς να διαθέτει τον εαυτό του. “Ακουσε ρε”, έλεγε ο Σεραφείμ, “πάρε όποια πουτάνα από τον Πειραιά θέλεις και όποιον πούστη θέλεις. Αλλά να βάλεις την πετσέτα στην κλειδαριά. Τότε να κάνεις ό,τι γουστάρεις, αρκεί να μη σκανδαλίσεις”»!

Ο κ.Χρυσόστομος ήταν από τους ιεράρχες που δεν δίστασε δημόσια να ζητήσει την απόλυση όσων μισθοδοτούνται από το κράτος και είναι αντιεμβολιαστές:«Είναι απαράδεκτοι. Και είναι απαράδεκτοι διότι οι ίδιοι όταν αρρωστήσουν πάνε κατευθείαν στον γιατρό τους. Αν μου λέγανε ότι αφήνουν, εγκαταλείπουν την τύχη και τη ζωή τους στον Θεό, θα τους άφηνα. Προστάτη έχουνε, στον γιατρό θα πάνε. Και επομένως, σε τελική ανάλυση, ούτε τον εαυτό τους επιτρέπεται να τον αφήνουν ακάλυπτο από τη στιγμή που έρχονται σε επαφή με κόσμο. Θα μολύνουν και θα μολυνθούν. Από την αρχή της πρώτης φάσης της πανδημίας είχα πει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε όσους μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Ολοι αυτοί, ανεξαρτήτως τού αν είναι κληρικοί, υπάλληλοι, γιατροί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πρέπει να εμβολιαστούν επειγόντως. Είναι εξωφρενικό να είσαι γιατρός ή νοσηλευτής και να μην έχεις εμβολιαστεί. Αν είχε γίνει, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».