Σοκάρει το ρήγμα 500 χιλιομέτρων στην επιφάνεια της γης από τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Το ρήγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται επιστημονικά «πλαγίας ολίσθησης», μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά

Ενα τεράστιο ρήγμα, μήκους 500 χιλιομέτρων, δημιούργηθε κατά μήκος του εδάφους στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας από τα φονικά 7,8 Ρίχτερ.

O σεισμος είχε επίκεντρο περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας .

Το ρήγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται επιστημονικά «πλαγίας ολίσθησης», μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά.

Το τουρκικό δίκτυο Haber Turk μετέδωσε βίντεο από το ρήγμα:

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.