Στοιχεία-σοκ: Δεκάδες γυναικοκτονίες μέσα σε ενάμισι χρόνο στην Ελλάδα και η «μαύρη λίστα» μεγαλώνει!…

Ρέθυμνο, Ζάκυνθος, Περιστέρι… Σε λιγότερες από 48 ώρες δολοφονήθηκαν τρεις γυναίκες από τους συζύγους/συντρόφους τους και προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών.

Μια λίστα, η οποία μέσα σε ενάμισι χρόνο (σ.σ. διάστημα κατά το οποίο παρατηρείται έξαρση του φαινομένου) έχει καταγράψει 30 θύματα! Σύμφωνα με το Star το 2021 σημειώθηκαν 17 γυναικοκτονίες, ενώ στους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 μετράμε ήδη 13…

Αν προσθέσουμε σε αυτή τη λίστα τις 19 γυναικοκτονίες του 2020 και τις 17 του 2019, τότε…

Βέβαια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το femicide.gr, ο αριθμός 30 είναι μόνο για το 2021 και προκύπτει «από την προσεκτική μελέτη διαφορετικών ηλεκτρονικών ειδησεογραφικών μέσων. Το δείγμα των 30 γυναικοκτονιών αφορά τις γυναικοκτονίες που αναφέρθηκαν στα Μ.Μ.Ε. για το έτος 2021 και η έρευνα χρειάζεται να τεκμηριωθεί με επίσημα στοιχεία εξιχνιασμένων υποθέσεων, μη διαθέσιμα μέχρι στιγμής στα στοιχεία που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων».

Τι μπορεί να γίνει;
Άμεση κινητοποίηση και αυστηρότερα μέτρα και ποινές για να σωθούν γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο ζητούν ειδικοί, οι οποίοι τονίζουν ότι οι δολοφονίες γυναικών εξαπλώνονται σαν μάστιγα.

«Φαινόμενα μιμητισμού είναι πολύ συχνά στη βία, κάποιος ο οποίος έχει κάνει ένα βίαιο επεισόδιο δίνει ένα παράδειγμα στον επόμενο ότι είναι εύκολο να κάνει κι εκείνος το ίδιο», επεσήμανε ένας ψυχολόγος.

Με τη σειρά του ο έμπειρος αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος τόνισε: «Πιστεύω και η λιτότητα και ο εγκλεισμός θα πρέπει να έπαιξαν κάποιο ρόλο. Πρέπει να αφυπνιστούν συνειδήσεις και οι αρμόδιοι να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Υπηρεσίες, δομές και ειδικοί, υπάρχουν, αλλά παρόλα αυτά, τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τη δολοφονική οργή των γυναικοκτόνων και επιπλέον, τα εγκλήματα διαπράττονται πια με όλο και μεγαλύτερη αγριότητα και φαίνεται πλέον να κινδυνεύουν όλο και περισσότερες γυναίκες.

Τι μπορεί να γίνει όμως για να σταματήσει αυτή η «καρκινική» εξάπλωση των γυναικοκτονιών;

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι γυναίκες αυτές που πέφτουν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς και ενδοοικογενειακής βίας να βρίσκουν κάπου καταφύγιο», απαντά ο Πάνος Σόμπολος, ενώ ένας από τους ψυχολόγους προσθέτει πως οι γυναίκες «χωρίς δεύτερη σκέψη να εγκαταλείπουν τη συζυγική εστία».

Η Κύπρος
Να σημειώσουμε εδώ πως η Κύπρος είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αναγνώρισε τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα.

Ορίζεται ως η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού αλλά και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.