Στοιχεία σοκ: Τι έδειξε νέα έρευνα για τις μακροχρόνιες συνέπειες στους ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό;

Νέα στοιχεία από τις έρευνες επιστημόνων προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία για τις μακροχρόνιες συνέπειες σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό.

Νεότερη έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι οι νοσήσαντες διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν μακροχρόνια προβλήματα στον εγκέφαλο, όπως εγκεφαλικά, προβλήματα μνήμης, επιληπτικές κρίσεις, κατάθλιψη, άγχος, ημικρανίες, κινητικές διαταραχές κ.ά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Αλι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 154.000 ανθρώπους που είχαν νοσήσει το 2020-21, καθώς επίσης για δύο ομάδες 5.600.000 και 5.800.000 ανθρώπων χωρίς κορωνοϊό στη διάρκεια της πανδημίας και πριν από αυτήν, αντίστοιχα.

Η μελέτη εστίασε στον εγκέφαλο και διαπιστώθηκε ότι νευρολογικές παθήσεις συνέβησαν σε 7% περισσότερους ανθρώπους με Covid-19 απ’ ό,τι χωρίς τη νόσο, με συχνότερη διαταραχή τα προβλήματα μνήμης και την εγκεφαλική «ομίχλη». Σε σύγκριση με όσους δεν μολύνθηκαν, οι νοσήσαντες είχαν 77% μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα αργότερα με τη μνήμη τους, ενώ διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για Αλτσχάιμερ.
«Αυτό που υποπτευόμαστε ότι συμβαίνει είναι πως άνθρωποι που είχαν προδιάθεση για Αλτσχάιμερ μπορεί να επιδεινώνονται από τον Covid-19 και τελικά να αναπτύσσουν τη νόσο. Είναι κάτι σπάνιο αλλά ανησυχητικό» δήλωσε ο δρ Αλ-Αλι.

Ακόμη ένα τρομακτικό συμπέρασμα είναι ότι, σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, όσοι πέρασαν Covid-19 ήταν 50% πιθανότερο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οι άνθρωποι με παλαιότερη Covid-19 είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο για επιληπτική κρίση, 43% για ψυχικές διαταραχές, 42% για κινητικές δυσκολίες (μυϊκές συσπάσεις και τρέμουλο τύπου Πάρκινσον), 35% για ήπιους ως σοβαρούς πονοκεφάλους, 30% για προβλήματα στα μάτια (θολή όραση, ξηροφθαλμία, φλεγμονή κ.ά.), καθώς και 22% για προβλήματα ακοής, όπως βουητό στα αυτιά. «Βλέπουμε εγκεφαλικά προβλήματα σε προηγουμένως υγιή άτομα και όσους είχαν ήπιες λοιμώξεις Covid-19. Δεν έχει σημασία αν είστε νέος ή γέρος, γυναίκα ή άνδρας, ή ποια είναι η φυλή σας. Δεν έχει σημασία αν καπνίζατε ή όχι, αν είχατε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες ή όχι» τόνισε ο Αλ-Αλι.λ

Αλλη μελέτη από την ίδια περίπου ερευνητική ομάδα είχε βρει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μειώνουν κατά περίπου 20% τον κίνδυνο μακροχρόνιων εγκεφαλικών προβλημάτων