Συνελήφθη στην Κω το «πρωτοπαλίκαρο» ομάδας νεοναζιστών

Οι… καλοκαιρινές διακοπές στο Αιγαίο βγήκαν «ξινές» για το «πρωτοπαλίκαρο» της νεοναζί «Αδελφότητας της Θουριγγίας». Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης ένας 26χρονος άνδρας από τη Γερμανία, μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης «Brotherhood Thuringia».

Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη πώληση όπλων. Τον καταζητούμενο άνδρα εντόπισαν οι αστυνομικοί σε ξενοδοχείο της Κω, όπου είχε έρθει για ολιγοήμερες διακοπές, αξιοποιώντας πληροφορίες των γερμανικών Αρχών. Πρόκειται για το ένα από τα συνολικά 7 μέλη του ακροδεξιού εξτρεμιστικού δικτύου που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες 48 ώρες, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση που οργάνωσε η γερμανική Αστυνομία.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω και της ΟΠΚΕ, παρουσία δικαστικού λειτουργού, με μια αστραπιαία επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης πέρασαν χειροπέδες στον 26χρονο που βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο Νησί του Ιπποκράτη.

Οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί από τη γερμανική Αστυνομία ότι ο καταζητούμενος άνδρας θα έφτανε στη χώρα μας για διακοπές και μπόρεσαν με γρήγορες κινήσεις να εντοπίσουν τα ίχνη του και το κατάλυμα όπου διέμενε. Μάλιστα, στο νησί μετέβη κλιμάκιο Γερμανών αστυνομικών που συμμετείχε στην επιχείρηση. Την ώρα της σύλληψης, ο 26χρονος αντιστάθηκε και επιχείρησε να χτυπήσει τους αστυνομικούς, που όμως κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.

Διακίνηση μεθαμφεταμίνης, εμπόριο όπλων, παράνομοι οίκοι ανοχής, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διοργάνωση ακροδεξιών ροκ συναυλιών. Πρόκειται για μερικές από τις δραστηριότητες που σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές έχουν συνδεθεί με το μεγάλο νεοναζιστικό δίκτυο, του οποίου ήταν μέλος ο 26χρονος που συνελήφθη στην Κω. Τα μέλη της «Brotherhood Thuringia», αλλά και άλλων αντίστοιχων νεοναζιστικών οργανώσεων έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, καθώς έχουν συνδεθεί με κάθε λογής παράνομη δραστηριότητα, ενώ τα παρακλάδια τους φτάνουν ακόμα και εκτός των συνόρων. Οι Γερμανοί νεοναζί της Αδελφότητας είναι γνωστοί για τα… δερμάτινα γιλέκα που φοράνε, στα πρότυπα των κλαμπ μοτοσικλετιστών, και για τις μεγάλες συναυλίες που διοργανώνουν με συγκροτήματα της ακροδεξιάς σκηνής.

Την Πέμπτη, περισσότεροι από 550 Γερμανοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν συνολικά 26 έρευνες σε χώρους του εξτρεμιστικού ακροδεξιού δικτύου στη Θουριγγία, στο Βερολίνο και στο βόρειο κρατίδιο Schleswig-Holstei. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, προχώρησαν στη σύλληψη 2 μελών της οργάνωσης, 2 συνεργατών τους, αλλά και δύο ακόμα ατόμων που είχαν σκοπό να εμπλακούν στις παράνομες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης συνελήφθη και ο 26χρονος στην Κω. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ιδιοκτησίες των νεοναζί υπόπτων που κατασχέθηκαν ξεπερνούσαν σε αξία το 1,4 εκατ. ευρώ.