Σύνοδος Κορυφής: Μετά από θρίλερ διαπραγματεύσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο! Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και μακρές διεργασίες επί εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν αργά τη νύχτα σε μια φόρμουλα για εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο.

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει αμέσως περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι «αυτό το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει άλλα σκληρά μέτρα:

Την αφαίρεση από το swift της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και επιβολή κυρώσεων σε άτομα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο είχε διατυπώσει η Ουγγαρία που επέμενε ως και την τελευταία στιγμή σε σκληρή γραμμή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το 90% των εισαγωγών πετρελαίου θα εξαλειφθεί ως το τέλος αυτού του έτους.

Η συμφωνία αφορά το εμπάργκο, αρχής γενομένης προς το τέλος του έτους, στη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου δια θαλάσσης. Εξαιρούνται οι χερσαίοι αγωγοί, κάτι που καλύπτει την Ουγγαρία. Και άλλες χώρες που έχουν αγωγούς, όπως η Γερμανία ή η Τσεχία, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στην άμεση εφαρμογή των κυρώσεων. Από εκεί προκύπτει το 90% περιστολής των εισαγωγών πετρελαίου.

Την συμφωνία των 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο χαιρέτησε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν