Τελικά πόσοι πέθαναν από κορωνοϊό; Αuτά είναι τα 3 κριτήρια που θα ορίζουν αν ο θάνατος οφείλεται στον ιό

Τρία κριτήρια θα ορίζουν αν ένας θάνατος οφείλεται στον κορωνοϊό, με τη νέα εικόνα να αποτυπώνεται στις σχετικές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί του Οργανισμού βάζουν τέλος στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται με αφορμή τους θανάτους «από» ή «με» κορωνοϊό, ακολουθώντας ευρωπαϊκά πρότυπα με αυστηρότερα ιατρικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής θανάτων στη χώρα μας, οι ημερήσιοι θάνατοι τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 60, αλλά βαίνουν μειούμενοι. Κατά τον Ιούλιο είχαν αναφερθεί συνολικά 1.145 θάνατοι, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον του Ιουνίου.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας ακολουθούν το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορωνοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από covid» επεσήμανε.

Αυτό το μοντέλο καταγραφής ακολουθείται από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. Μέσα στο 2021 οι διαφοροποιήσεις και οι αποκλίσεις στους θανάτους της πανδημίας που δηλώνονταν εντός της Ευρώπης – ως αποτέλεσμα διαφορετικών συστημάτων καταγραφής- είχαν προβληματίσει τη διοίκηση του ΕΟΔΥ, η οποία είχε εξετάσει μάλιστα το ενδεχόμενο παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής των θανάτων στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, στη Βρετανία ως νεκροί Covid-19 καταχωρούνται όσοι καταλήγουν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωση του κορωνοϊού. Στην Ισπανία η λίστα περιλαμβάνει τα θύματα της λοίμωξης που έχουν διαγνωστεί έως και 30 ημέρες από τον θάνατο και εφόσον έχουν πεθάνει μέσα σε νοσοκομεία, ενώ στη Δανία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η διάγνωση της Covid να έχει γίνει με μοριακό τεστ (PCR).

Τα τρία κριτήρια που θα ορίζουν αν ένας θάνατος οφείλεται στον κορωνοϊό

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι ειδικοί θα επαναπροσδιορίσουν το πρωτόκολλο, υιοθετώντας νέα κριτήρια, βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται από τους κλινικούς γιατρούς στα νοσοκομεία η αιτία θανάτου λόγω covid.

Ειδικότερα, για να θεωρηθεί κάποιος ότι κατέληξε λόγω του κορωνοϊού, θα πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορωνοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης covid και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μέσα από τα τρία κριτήρια θα ξεδιαλύνεται σε ποια περιστατικά νοσηλευόμενων η αιτία θανάτου είναι η λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού. Θα καταγράφεται πόσοι είναι οι θάνατοι από covid και πόσοι έχουν άλλη αιτία, αλλά αφορούν άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό.

Στις κλινικές covid των νοσοκομείων οι γιατροί έχουν παρατηρήσει τους τελευταίους μήνες ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα – σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, άνοια και άλλα. Αυτοί καταλήγουν από το νόσημα που πάσχουν και όχι από τον κορωνοϊό. Θεωρείται μάλιστα πως το συστηματικό testing στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία αποκαλύπτει τυχαία το εύρος των θετικών στον κορωνοϊό ασθενών, καθώς αυτοί χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο για το βασικό τους νόσημα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με τους θανάτους που καταγράφονται είναι ότι έως και το 70% αφορούν ασθενείς που κατέληξαν με covid και όχι από covid. Ποσοστό 30% των θανάτων θεωρούν ότι οφείλονται στη λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και τις επιπλοκές της που σχετίζονται με την αναπνευστική νόσο και τη διασωλήνωση.

Με βάση τα τρία κριτήρια, αυτό σημαίνει ότι από τους 1.145 νεκρούς που περιλαμβάνονται στις επιδημιολογικές εκθέσεις του περασμένου Ιουλίου, οι 802 θα αναφέρονταν ως νεκροί με λοίμωξη covid και οι 343 νεκροί από covid.

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι ακόμη κι αν δεν εμφανίσει κάποιος πνευμονία που να οδηγήσει σε διασωλήνωση και πιθανότατα σε θάνατο λόγω covid, η μόλυνση και στη συνέχεια η λοίμωξη covid καταφέρνει δυνατά «χτυπήματα» στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, οδηγώντας τους σε μία μοιραία διαδρομή χωρίς επιστροφή.

Άλλωστε, η λοίμωξη covid-19 έχει αποδείξει ότι είναι μία πολυσυστηματική νόσο που μπορεί να πλήξει και να απορρυθμίσει πολλά συστήματα του οργανισμού. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη, καθώς μπορεί για παράδειγμα ένας ανοσοκατασταλμένος να μην κατέληγε εάν δεν νοσούσε με covid.