Τελος εποχής: Έφυγε ο θρύλος της μουσικής παράδοσης της Θράκης – Πεθανε ο Καριοφυλλης Δοϊτσιδης

Από τη ζωή έφυγε χτες τα ξημερώματα ο μεγάλος Θρακιώτης μουσικός Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, που με το έργο του έκανε γνωστή τη μουσική παράδοση της Θράκης σε όλη την Ελλάδα, βασιζόμενος πάντα στο τρίπτυχο τραγούδι, χορός, φορεσιά.

Ο ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗΣ ΔΟΪΤΣΙΔΗΣ, ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ…

Ο Εβρος, η Θράκη θρηνούν…

Εις εκ των μεγίστων της Θρακικής παράδοσης, ο Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, από την Καρωτή του Εβρου, δεν μένει πια εδώ…

Ανήλθε εις τους ουρανούς, στις γειτονιές των Αγγέλων να τραγουδάει θρακιώτικα, παίζοντας ούτι…

Ο Καριοφύλλης, ήταν και θα παραμείνει, αναπόσπαστο κομμάτι της θρακικής παράδοσης, τα τραγούδια του είναι στο αίμα μας..

Μας συνόδευε και θα μας συνοδεύει σε χαρές και λύπες.

Θα είναι για πάντα μαζί μας….

Τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια και την αγάπη μας στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Καριοφύλλη!

Είμαστε ευγνώμονες για όσα μας άφησες…

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid022Ej9fBnyLeH6JeKikK8URFsMYYB4GM6HXv8etiJYLp8Um3E8nHf75t8aD1Ui9KHCl&id=100064274524465

Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Έπαιζε ούτι, τραγουδούσε και συνέθετε. Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968 –χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα– συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ. Κομοτηνής.
Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα είχαν σχηματίσει ένα τρίο που παίζει και τραγουδά θρακιώτικη μουσική και κυκλοφόρησανι συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα είχαν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο «Το κάστρο της Θρακιάς», το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι.

Έλαβε πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για το σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου τραγουδιόνταν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.

Από σήμερα τα ξημερώματα παίζει ούτι και τραγούδα στη γειτονιά των αγγέλων, ο μεγάλος μουσικός της Θράκης Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης… Συνέβαλλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της θρακιώτικης μουσικής, αγωνιζόμενος μέρα νύχτα… Ήταν εκείνος που έκανε γνωστή τη Θράκη πανελλαδικά, μαζί με το τρίπτυχο- τραγούδι, χορός, φορεσιά. Τα εξώφυλλα των δίσκων του ήταν κάτι σαν καρτ ποστάλ για τη μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης. Συμμετείχε σε πάρα πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, που έκαναν γνωστή τη Θράκη μας παντού. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη στον κόσμο όπως και σε όλη την Ελλάδα, ενώ συχνά λαοθάλασσα κόσμου κατέκλυζε τα πανηγύρια και τις άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες έπαιζε και τραγουδούσε. Από σήμερα η μουσική παράδοση της Θράκης, είναι κατά πολύ φτωχότερη… Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Καρωτής που θα τον σκεπάσει σε λίγες μέρες…. Καλό ταξίδι Καρυοφύλλη…

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02SBszw82ECXoHuYLYq8jkvYFcXSyJHsnDHFA1Fr7cpA8NqcNcUM6tevGRQ9DDv8DCl&id=100002303868355