Τουρκία: Μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου καλλιτέχνη του δρόμου επειδή… δεν έπαιξε τραγούδι που του ζητήθηκε

Ο Τζιχάν Αϊμάζ, ένας Κούρδος καλλιτέχνης του δρόμου, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στην Κωνσταντινούπολη από ένα άτομο επειδή «δεν έπαιξε το τραγούδι που του ζήτησε», ενώ τραγουδούσε με το όργανό του στην προβλήτα της Χαλκηδόνας.

Ο Τζιχάν Αϊμάζ ήταν από το Kars και εργαζόταν ως μουσικός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης εδώ και δύο χρόνια.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/watch/?v=214003481350116&show_text=false&width=560&t=0&show_text=false&width=560&t=0

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ γύρω στις 19:00 στην προβλήτα της Χαλκηδόνας. Ο δράστης Μεχμέτ Τζαϊμάζ, ζήτησε ένα τραγούδι από τον μουσικό, ο οποίος δεν το γνώριζε. Όταν ο μουσικός δεν τραγούδησε το τραγούδι, ο δράστης άρχισε να φωνάζει στους ανθρώπους γύρω του επιμένοντας «πέταξα χρήματα, τραγούδα το τραγούδι μου».

Όταν ο Τζιχάν αντέδρασε σε αυτό, η διαφωνία μεταξύ τους μετατράπηκε σε καβγά. Το άτομο μαχαίρωσε τον Τζιχάν με ένα μαχαίρι που είχε μαζί του. Ο μουσικός έπεσε στη θάλασσα από τα χτυπήματα του μαχαιριού. Πολίτες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία μουσικό που τον έβγαλαν από τη θάλασσα , ωστόσο όταν ο Τζιχάν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, δεν τα κατάφερε και πέθανε.

Ο 30χρονος δράστης έπεσε κι εκείνος στη θάλασσα, αλλά λίγο μετά συνελήφθη από άνδρες του λιμενικού.

«Οι μουσικοί του δρόμου δεν είναι ασφαλείς»

Συνάδελφοι του θύματος καταγγέλλουν ότι οι μουσικοί στους δρόμους για να βγάλουν τα προς το ζην, ρισκάρουν τη ζωή τους και ειδικά όσοι ερμηνεύουν κουρδική μουσική.

«Από τη μία πλευρά, έχεις να κάνεις με την αστυνομία, από την άλλη, έχεις να κάνεις με χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Υπάρχουν αλκοολικοί, τοξικομανείς, ψυχοπαθείς, σοβινιστές… Ένας από αυτούς μπορεί να σου επιτεθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν το ξέρεις. Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη και δεν είμαστε ασφαλείς.

Οι καλλιτέχνες του δρόμου αντιμετωπίζουν γενικά μεγάλες δυσκολίες. Αλλά όσοι από εμάς ερμηνεύουν τραγούδια στα κουρδικά αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες. Η ατμόσφαιρα στην Τουρκία είναι γνωστή. Μόλις πριν από δύο ημέρες, ενώ έπαιζα κουρδική μουσική, δύο άνθρωποι στάθηκαν μπροστά μου και απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο. Δεν νομίζω ότι άλλοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν τέτοια κατάσταση».