Τραγωδία στα Τέμπη: Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι πριν και μετά την σύγκρουση των τρένων – Η κρίσιμη ερώτηση του ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα και τα «μασημένα» λόγια του σταθμάρχη (video)

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τις επικοινωνίες που είχε ο σταθμάρχης της Λάρισας το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας αλλά και τη σταθμάρχη των Νέων Πόρων έρχονται στο «φως».

Στις συνομιλίες που δημοσιεύει το protothema.gr ακούγονται οι διάλογοι του σταθμάρχη, λίγα λεπτά πριν από το δυστύχημα, αλλά και τις στιγμές που αντιλήφθηκαν πως η εμπορική αμαξοστοιχία και το Intercity 62 συγκρούστηκαν μετωπικά.

23:05 – Ο σταθμάρχης μιλάει με τη συνάδελφό του στους Νέους Πόρους για την αναχώρηση του Intercity

23:24 – Ο σταθμάρχης επικοινωνεί με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα και ενημερώνεται για ένα πρόβλημα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

23:27 – Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας στην Αθήνα επικοινωνεί ξανά με τον σταθμάρχη για το πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση

23:47 – Ο σταθμάρχης Λάρισας μιλάει με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας για την «τράκα» που έγινε με τα τρένα. Η Αθήνα ρωτάει για το αν το τρένο ήταν στο ρεύμα ανόδου.

23:57 – Ο ρυθμιστής κυκλοφορία επιμένει να ρωτάει τον σταθμάρχη για τη γραμμή που έφυγε το τρένο και αν έχει πληροφορίες για τη σύγκρουση. Ο σταθμάρχης μιλάει για προβλήματα που είχε όλη μέρα με τα κλειδιά.

00:06 – Η σταθμάρχης Νέων Πόρων ρωτά τον συνάδελφό της στη Λάρισα τι έχει συμβεί

00:21 – Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας ρωτά ξανά τον σταθμάρχη: «Εσένα άνοδο σου έδειχνε, σωστά;». «Ναι« απαντά ο η Λάρισα.

Τέμπη: «Πιστεύαμε ότι ήταν οι τελευταίες μας στιγμές» – Ανατριχιάζουν οι περιγραφές 19χρονης που ήταν στο κυλικείο του μοιραίου τρένου (video)

Η Βασιλική και ο σύντροφός της, Στέλιος βρίσκονταν στη μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε στα Τέμπη. Η νεαρή φοιτήτρια φυσικοθεραπείας, που γλίτωσε από θαύμα με τον αγαπημένο της καθώς κάθονταν στο κυλικείο του τρένου όταν έγινε η σύγκρουση, μίλησε στο T-live και καθήλωσε με την αφήγησή της…

«Πλέον είμαι μία χαρά, χθες βγήκα από το νοσοκομείο. Ήμασταν μπροστά ακριβώς από το κυλικείο, στις πρώτες θέσεις, την ώρα της σύγκρουσης. Πριν από τη σύγκρουση, όλα ήταν γαλήνια, είχε πάρα πολύ κόσμο στο κυλικείο, κάποια στιγμή ακούστηκε ένα μπαμ. Μαύρισαν όλα. Βρήκαμε γρήγορα τις αισθήσεις μας, θυμάμαι ότι στην πλάτη μου έπεσε μία λαμαρίνα.

Σηκώθηκα αμέσως και φώναξα τον σύντροφό μου, τον είδα δίπλα μου, κρατηθήκαμε και είδαμε ότι είχε μία τρύπα-δεν ξέρω αν είχε λιώσει το πάτωμα- και κατεβήκαμε από εκεί» ανέφερε η νεαρή κοπέλα, η οποία, αφού βγήκε έξω με τον σύντροφό της κάλεσε τον πατέρα της από ένα τηλέφωνο που βρήκε τυχαία.

«Ο κόσμος καιγόταν, έπεφτε από τα βαγόνια και βγήκαν άνθρωποι που ήταν καλά. Επειδή ο σύντροφός μου ήταν ξυπόλυτος, του έδωσα τη ζακέτα μου. Μας έδωσε μία κοπέλα το μπουφάν της. Μας έδωσαν μία κουβέρτα… Τέλος πάντως, όταν ηρεμήσαμε λίγο, καθίσαμε κάτω, πιστεύοντας ότι θα πεθάνουμε κι αυτές ήταν οι τελευταίες μας στιγμές στη γη. Εγώ έλεγα στον Στέλιο να φύγουμε, είδα έναν δρόμο και του έλεγα να πάμε από εκεί» πρόσθεσε εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένη η κοπέλα.

Στο τέλος της συγκλονιστικής περιγραφής της, η Βασιλική εξομολογήθηκε: «Το σκηνικό που με τάραξε περισσότερο είναι όταν βγήκαμε έξω από το βαγόνι και χρειαζόμασταν νερό, ζητούσαμε μεταξύ μας νερό. Κάποια στιγμή είδαμε δύο παιδιά και το ένα ήταν σκυμμένο και βρεχόταν. Τους ζητήσαμε νερό αλλά μας απάντησαν ότι ο ένας κατουράει τον άλλο για να καθαρίσει το πρόσωπό του. Εκεί κατάλαβα ότι δεν έχουμε ελπίδα».