Υδάτινος παράδεισος: Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν παραλίες που ξεχωρίζουν για τα ονειρικά νερά ή την αμμώδη έκτασή τους, για το βραχώδες επιβλητικό τοπίο ολόγυρά τους ή τη γραφικότητα ενός μικρού και κουκλίστικου όρμου. Ακρογιαλιές οργανωμένες με όλα τα κομφόρ για τους λουόμενους ή επίγειοι παράδεισοι που ο καθένας μπορεί να νιώσει σαν ναυαγός.

Υπάρχει, όμως, και η παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα, που ξεχωρίζει απ’ όλες τις ακρογιαλιές της χώρας για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Και αυτός δεν είναι άλλος από το μήκος της, το οποίο αγγίζει τα 25 χλμ. και την καθιστά τη μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στη χώρα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Η ακτή Μονολίθι, που εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αρχαία πόλη της Νικόπολης, απλώνεται σε μήκος 25 χιλιομέτρων και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την απεραντοσύνη που την χαρακτηρίζει.

Μονολίθι: Πού οφείλει την ονομασία της η ακτή

Κατά την αρχαιότητα η ονομασία της τοποθεσίας ήταν «Κόμαρος», δηλαδή κουμαριά, εξαιτίας των πολλών κουμαριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή.

Το όνομά της (μονός λίθος) οφείλεται σε μια συστάδα παραλιακών βράχων που εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι το 1943, οι συγκεκριμένοι βράχοι προεξείχαν ένα μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας, μέχρι που οι Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες έσπασαν τον βράχο βομβαρδίζοντάς τον με όλμο. Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού. Η ονομασία Μονολίθι εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα, σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage.

Μονολίθι: Η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία στην Ελλάδα

Η ακρογιαλιά Μονολίθι απλώνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας, απ’ όπου αρχίζει και το λεγόμενο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ., το οποίο ανήκει στην Αρχαιολογική Άλφα ζώνη της περιοχής, λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.

Τα παραδεισένια νερά της παραλίας, η γαλήνη που εκπέμπει η απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά πλάτους 10-50 μέτρων, οι ευκάλυπτοι που χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους και το υπέροχο καταπράσινο φυσικό τοπίο ολόγυρά της προσελκύουν εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η παραλία προσεγγίζεται πολύ εύκολα και εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πρέβεζας, ενώ διαθέτει διάσπαρτες τουριστικές εγκαταστάσεις.