Χιλιάδες καινούρια αυτοκίνητα βρίσκονται καθηλωμένα σε λιμάνι της Γερμανίας

Το Bremerhaven είναι μια πόλη λιμάνι στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας της Γερμανίας, και είναι το πιο σημαντικό λιμάνι για roll-on/roll-off φορτηγά πλοία στη Γερμανία. Επιπλέον, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους αυτοκινήτων στον κόσμο, όντας το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων (container) στην Ευρώπη, καθώς από τις εγκαταστάσεις του περνούν περισσότερα από 5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια και 1,7 εκατομμύρια οχήματα ετησίως.

Αυτό σημαίνει ότι αν περιμένεις να παραλάβεις ένα καινούριο αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανό να περάσει από το Bremerhaven. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις. Όπως σχεδόν σε κάθε επάγγελμα, υπάρχει τεράστια έλλειψη οδηγών για τη μεταφορά των αυτοκινήτων (και των κοντέινερ) από το λιμάνι.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για οδηγούς H&H (υψηλά και βαρέα φορτία) και οδηγούς roll-on/roll-off για τη μετακίνηση των οχημάτων. Έτσι, πολλά αυτοκίνητα παραμένουν καθηλωμένα στο λιμάνι αυτή τη στιγμή, με εταιρίες όπως Tesla, Chrysler, Jeep, Renault, BMW και Volvo να επηρεάζονται περισσότερο.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι ήδη σοβαρές, αλλά επιπλέον υπάρχουν και πολύ λίγα πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του VesselsValue, ο παγκόσμιος στόλος είναι μικρότερος από 13 πλοία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα αρκετά Ro-Ro πλοία διαλύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Τρανό -κακό- παράδειγμα του να μην σκέφτεσαι μπροστά, καθώς τα νεότευκτα πλοία δεν αναμένεται να παραδοθούν πριν το 2024.