Ψυχολόγοι αποκαλύπτουν γιατί πρέπει πάντα να ξυπνάμε πριν από τις 6 το πρωί

Aν και πολλοί τρομάζουν στην ιδέα να ξυπνήσουν πριν από τις 6 το πρωί μια καινούργια έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ξυπνάνε νωρίς το πρωί τείνουν να είναι περισσότερο υγιείς και ευτυχισμένοι από αυτούς που ξυπνάνε πιο αργά.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ψυχιατρικής Έρευνας, οι άνθρωποι που ξυπνάνε στις 6 το πρωί ή πιο νωρίς έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τα “νυχτερινά πουλιά.”

Η ψυχολόγος Μπάιλι Μπος από την Αυστραλία συμφωνεί με αυτή την διαπίστωση και επιμένει ότι είναι πιο εύκολο από ότι φαίνεται το να μάθει να ξυπνάει κάποιος νωρίς το πρωί.

“Μπορείτε να ξαναρυθμίσετε το ρολόι του σώματός σας να συνηθίσει σε μια καινούργια ρουτίνα και το σώμα σας θα σας λατρέψει για αυτό γιατί θα επιστρέψετε σε έναν πιο φυσικό και πρωτόγονο ρυθμό, δηλαδή περίπου όπως ήταν η ζωή πριν την εφεύρεση της ηλεκτρικής λάμπας”, ανέφερε η Δρ Μπος.

“Σε εκείνες τις εποχές πριν την εφεύρεση του τεχνητού φωτός κοιμόμασταν όταν νύχτωνε μετά από μια μέρα γεμάτη σωματικές δραστηριότητες”, πρόσθεσε.

Φυσικά, όσοι καταφέρνουν να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο ύπνο θα νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι κατά την διάρκεια της μέρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να ολοκληρώσουν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις που τους προσφέρουν σωματική και ψυχολογική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την Δρ Μπος, άλλα οφέλη του πρωινού ξυπνήματος είναι ότι όσοι ξυπνάνε νωρίς έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν, λιγότερες πιθανότητες να μείνουν μόνοι τους, λιγότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα καθώς και λιγότερες πιθανότητες να έχουν περίεργα και ακανόνιστα μοτίβα ύπνου.