«Όχι» στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία!», λένε οι Γερμανοί! Πόσο φοβούνται οι πολίτες άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Αντίθετοι στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία είναι οι πολίτες της Γερμανίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από τους 1.008 ερωτηθέντες στη Γερμανία σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL, το 64% υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ενώ μόλις το 28% εξέφρασε θετική άποψη.

Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μην απαντήσουν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είναι επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό. Σε συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ, στα τέλη Μαρτίου, είχε πει πως δεν θέλει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση.

Η Πολωνία και η Σλοβακία έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικής κατασκευής MiG-29 στην Ουκρανία.

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το 49% εξέφρασε την αντίθεσή του έναντι 47% που την υποστήριξε.

Το ποσοστό ήταν αισθητά υψηλότερο (72%) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Οι ερωτηθέντες ήταν επίσης διχασμένοι ως προς τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας εάν το Βερολίνο συνεχίσει να εξοπλίζει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, με το 48% να συμμερίζεται αυτήν την ανησυχία έναντι 49% που δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.