12 χρόνια συνολική φυλάκιση στον Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς

Για την απόφασή του επί της τελικής ποινής που θα επιβάλλει στον Δημήτρη Λιγνάδη διασκέπτεται αυτή την ώρα το δικαστήριο. Νωρίτερα το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη επέβαλε στον κατηγορούμενο κάθειρξη πέντε ετών, που είναι η χαμηλότερη που προβλέπεται, για τη μη κατηγορία βιασμού σε βάρος του Σ. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3). Μειοψήφησαν δυο ένορκοι και ένας σύνεδρος που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο κάθειρξη επτά ετών.

Για τη δεύτερη πράξη βιασμού σε βάρος του Π., το δικαστήριο ανακοίνωσε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3). Σε αυτή την απόφαση μειοψήφησαν δυο ένορκοι και η πρόεδρος του δικαστηρίου που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο κάθειρξη 6 ετών. Ο εισαγγελέας πάντως ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλλει στον κατηγορούμενο συνολική ποινή 12 ετών.

Νωρίτερα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον Δ. Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία, νωρίτερα για δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες δικάστηκε. Η απόφαση για τη μη αναγνώριση του ενός ελαφρυντικού (σύννομος βίος) ήταν ομόφωνη και για τη μη αναγνώριση του άλλου ελαφρυντικού (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) κατά πλειοψηφία.

Το δικαστήριο έκανε έτσι δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κων. Κούντρια, ο οποίος είχε προτείνει νωρίτερα να μην αναγνωριστεί στον Δ. Λιγνάδη το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη. Ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου κάνοντας επίκληση σχετικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου. «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του», είχε αναφέρει ο εισαγγελέας.

Η μη αναγνώριση ελαφρυντικού στο πρόσωπο του κατηγορούμενου, οδηγεί στη μη μείωση της ποινής που θα του επιβάλλει το δικαστήριο στη συνέχεια.