Handelsblatt: Υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε να συμβεί διακοπή ρεύματος στη Γερμανία

Σε μια κανονική ηλιόλουστη ημέρα, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία εξελίσσεται σε σχήμα καμπάνας, σύμφωνα με την Handelsblatt. Αυτό σημαίνει κατά την ανατολή του ήλιου, τα φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν την πρώτη ηλεκτρική ενέργεια, η παραγόμενη ποσότητα αυξάνεται το μεσημέρι και στη συνέχεια μειώνεται αργά μέχρι το βράδυ. Όχι όμως στις 25 Οκτωβρίου 2022, που ήταν ηλιόλουστη αλλά όχι κανονική.

Εκείνη τη φθινοπωρινή ημέρα, το φεγγάρι μετακινήθηκε σε μικρή απόσταση μπροστά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα μια σύντομη μερική έκλειψη ηλίου. Αλλά αυτό ήταν αρκετό για να εμφανιστεί το αποτέλεσμα που δεν ήταν άλλο από ένα σαφές βαθούλωμα στα γραφικά στις οθόνες του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Amprion. «Βλέπουμε τη μείωση της ηλιακής έκλειψης», δήλωσε ο Κρίστοφ Σνάιντερς, επικεφαλής του λεγόμενου κεντρικού τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας.

Λιγότερος ήλιος, λιγότερη ηλιακή ενέργεια – μια απλή εξίσωση. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της Amprion είναι πολύ πιο σύνθετες. Ο διαχειριστής του δικτύου πρέπει να παρακολουθεί πλήθος παραγόντων και πλήθος πηγών ενέργειας. Καθημερινά, εργάζεται στο παρασκήνιο για να διασφαλίσει ότι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σταθερό.

Για να το αποδείξει αυτό, η εταιρεία χορήγησε πρόσφατα σε μερικούς δημοσιογράφους πρόσβαση στην κύρια γραμμή μεταγωγής. Για λόγους ασφαλείας, μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν μπει μέχρι στιγμής.

Η Amprion θέλει να διευκρινίσει – και να καθησυχάσει – με την πρόσκληση αυτή. Οι ανησυχίες είναι διάχυτες ότι η γερμανική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να υποστεί πολύ μεγαλύτερα πλήγματα το χειμώνα. Ο φόβος ενός μπλακ άουτ, μιας εκτεταμένης διακοπής ρεύματος, είναι ευρέως διαδεδομένος. Η Amprion έχει λάβει περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με αυτό από ποτέ άλλοτε.

Σε πολλές γερμανικές πόλεις και περιοχές, οι πολιτικοί, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι πάροχοι ενέργειας προετοιμάζονται σήμερα για ένα μπλακ άουτ που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 72 ώρες. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μάλιστα διάταγμα με το οποίο καλεί όλους τους δήμους να το πράξουν. Αλλά από πού προέρχεται η ανησυχία; Γιατί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από ό,τι συνήθως αυτόν τον χειμώνα και ποια σενάρια είναι ρεαλιστικά;

Ασφάλεια για το γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας: το απομονωμένο δωμάτιο ελέγχου


Η διατήρηση της σταθερότητας του ηλεκτρικού δικτύου είναι μια καθημερινή εργασία για τον Κρίστοφ Σνάιντερς και τους συναδέλφους του στην Amprion. Παρακολουθούν το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τον κεντρικό τους πίνακα στο Pulheim κοντά στην Κολωνία.

Ένα άλλο μέρος της καθημερινότητάς τους είναι ότι η πρόσβαση στο χώρο εργασίας γίνεται μέσω διαφόρων εμποδίων ασφαλείας. Η πρόσβαση στον χώρο εμποδίζεται από φράχτη, ενώ η πρόσβαση στο ίδιο το κτίριο είναι πολλές φορές ασφαλισμένη. Κατόπιν αιτήματος της Amprion, οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν.

Το κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο είναι ένα μεγάλο δωμάτιο με δάπεδο με μοκέτα και υπολογιστές που δεν είναι συνδεδεμένοι με το υπόλοιπο δίκτυο της εταιρείας. Για κάθε υπολογιστή υπάρχει μια μεγάλη σειρά από μικρές οθόνες – καθώς και μια γιγαντιαία οθόνη μήκους ενός μέτρου στον τοίχο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αναφέρει ο Σνάιντερς, όχι χωρίς υπερηφάνεια. Μόνο η Nasa και ένας κινεζικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν ακόμη μεγαλύτερες οθόνες.

Η οθόνη δείχνει «online πληροφορίες για το μεγαλύτερο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο», εξηγεί ο Σνάιντερς. Χαρτογραφεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια Γαλλία έως την Τσεχική Δημοκρατία, από τη Δανία έως τη βόρεια Ιταλία: Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμοί μετασχηματιστών, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κανονικά, τρεις υπάλληλοι κάθονται μπροστά από τη γιγαντοοθόνη και παρακολουθούν τρεις παραμέτρους: ροές ρεύματος, τάση και συχνότητα.

Μια εργασία ρουτίνας, στην πραγματικότητα. Αλλά αυτόν τον χειμώνα, η Amprion μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων στην αίθουσα ελέγχου – επειδή θα μπορούσε να θέσει τον διαχειριστή του δικτύου σε μια εξαιρετικά σκληρή δοκιμασία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα


Τι μπορεί να πάει στραβά; Τα πιθανά σενάρια εξετάστηκαν από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και δημοσιεύθηκαν σε ειδική ανάλυση για τον προσεχή χειμώνα. Ο πρώτος πιθανός λόγος για μπλακ άουτ: μια περίπτωση κατά την οποία η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παράγει και να εισάγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.


Πώς έγινε αυτό; «Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου», αναφέρει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. «Μια αποτυχία ή μια μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα μπορούσε έτσι να μειώσει και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας». Η ανησυχία είναι η εξής: εάν το φυσικό αέριο γίνει σπάνιο στη Γερμανία, αυτό θα επηρεάσει και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.


Πόσο πιθανό είναι αυτό; Το αν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στη Γερμανία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Είναι αλήθεια ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες. Ωστόσο, ο Σεμπάστιαν Μπλέσκε, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης αποθήκευσης φυσικού αερίου INES, λέει: «Για το χειμώνα, η διαθεσιμότητα του υγροποιημένου αέριου στην παγκόσμια αγορά αποτελεί βασική μεταβλητή».

Η θερμοκρασία είναι ο βασικός παράγοντας, όχι μόνο για τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου


Το LNG είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η Γερμανία πρέπει να εισάγει αυτό το αέριο από άλλες χώρες για να αντικαταστήσει το αέριο αγωγών που η Ρωσία δεν προμηθεύει πλέον. Αυτό είναι απαραίτητο παρά τις πλήρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, επειδή οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης χρησιμεύουν μόνο ως αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Η ποσότητα γέμισής τους από μόνη της δεν είναι αρκετή για να περάσει η Γερμανία το χειμώνα.

Το πόσο LNG είναι διαθέσιμο εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις καιρικές συνθήκες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Επομένως, ένας σκληρός χειμώνας θα ήταν προβληματικός για τη Γερμανία από πολλές απόψεις. Ο Μπλέσκε λέει: «Ακόμη και αν έχουμε βέλτιστη διαθεσιμότητα ΥΦΑ, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες η εγχώρια αγορά φτάνει στα όρια των υποδομών».

Σε μια ακραία περίπτωση, η Γερμανία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εισάγει αρκετό φυσικό αέριο για πολύ κρύες ημέρες μέσω των υφιστάμενων αγωγών και των τερματικών σταθμών LNG. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα πρέπει να αξιοποιηθούν και η χωρητικότητά τους θα συρρικνωθεί ραγδαία. Στο απίθανο ακραίο σενάριο, αυτό θα επηρέαζε επίσης την παροχή ρεύματος.

Υπερφόρτωση θερμαντήρα ανεμιστήρα: πιθανό τοπικό μπλακ άουτ


Αλλά δεν είναι μόνο η προσφορά αλλά και η ζήτηση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την παροχή ενέργειας. Η ανησυχία εδώ δεν είναι ότι υπάρχει πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο – αλλά ότι το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας εξηγεί: «Είναι επίσης πιθανό ότι, εάν δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες επιλογές θέρμανσης με φυσικό αέριο, οι άνθρωποι θα καταφύγουν σε εναλλακτικές επιλογές θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια». Εάν αυτό συμβεί σε όλους τους τομείς, «δεν μπορεί να αποκλειστεί η υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας».

Το πιθανότερο είναι ότι μια τέτοια υπερφόρτωση θα συμβεί τοπικά, αν συμβεί καθόλου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν πολλοί κάτοικοι ενός δρόμου θερμαίνονται ταυτόχρονα με ηλεκτρική ενέργεια αντί για φυσικό αέριο – ενεργοποιώντας τους θερμαντήρες με ανεμιστήρες, επειδή το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό ή δεν φτάνει.

Αυτό θα μπορούσε να φέρει τον μετασχηματιστή, ο οποίος φέρνει την ηλεκτρική ενέργεια για έναν δρόμο στη σωστή τάση, στο όριο του φορτίου του. Τότε η ασφάλεια ουσιαστικά θα ανατιναζόταν. Έτσι, ένας ολόκληρος δρόμος μπορεί να υποστεί διακοπή ρεύματος που μπορεί να επιδιορθωθεί μόνο από τεχνικό του τοπικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια ως κεντρικό πρόβλημα


Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς αυτό το χειμώνα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση του φυσικού αερίου. Πρόκειται για τους πολλούς αδρανείς πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία.

Ιστορικά, πολλοί άνθρωποι εκεί θερμαίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικό ρεύμα, σε αντίθεση με τη Γερμανία. Μέχρι τώρα, η ηλεκτρική αυτή ενέργεια προερχόταν κυρίως από τα πολυάριθμα εγχώρια πυρηνικά εργοστάσια. Όμως σήμερα πολλοί από αυτούς τους σταθμούς δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο λόγω συντήρησης. Η Γαλλία πρέπει να εισάγει τις ελλείπουσες ποσότητες από γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία.

Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η Γαλλία θα είχε πολύ υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γερμανία ή από την Ανατολική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας θα μπορούσαν να φέρουν το γερμανικό ηλεκτρικό δίκτυο στα όρια του φορτίου του, φοβούνται οι διαχειριστές του δικτύου.

Στη συνέχεια, θα εξακολουθούσαν να έχουν επιλογές όπως η εθελοντική αποσύνδεση φορτίου. Αυτό θα σήμαινε ότι η ροή ηλεκτρικής ενέργειας προς τις εταιρείες με τις οποίες είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων θα διακόπτονταν. Μόνο όταν αυτό δεν επαρκεί πλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι περιοχές της πόλης θα αποσυνδεθούν προσωρινά από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια «κυλιόμενη αποσύνδεση φορτίου» – δηλαδή μια ελεγχόμενη, εναλλασσόμενη αποσύνδεση και σύνδεση διαφόρων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας – προκειμένου να ανακουφιστούν τα δίκτυα.

Οι εμπειρογνώμονες της Amprion πιστεύουν ότι είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι της Amprion στην κύρια γραμμή μεταγωγής στο Pulheim θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις αυτόν τον χειμώνα. Ωστόσο, οι τελικοί καταναλωτές συνήθως δεν θα παρατηρήσουν τίποτα από αυτά.

Πιθανές οι μικρές διακοπές ρεύματος 


Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για τις Καταστροφές συνοψίζει ως εξής: «Ακόμη και αν η ασφάλεια εφοδιασμού είναι πολύ υψηλή, δεν μπορεί να αποκλειστεί κατ’ αρχήν μια μεγάλης κλίμακας και παρατεταμένη διακοπή ρεύματος». Ωστόσο, η αρχή τονίζει επίσης ότι «σε αντίθεση με τις περιορισμένες τοπικές διακοπές ρεύματος, η πιθανότητα είναι επί του παρόντος χαμηλή».

Αποδεικνύεται ότι: οι αρχές καθώς και οι διαχειριστές δικτύων αμφιταλαντεύονται μεταξύ καθησυχασμού και προειδοποίησης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές γράφει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάσταση, είναι λογικό και σκόπιμο να σκεφτείτε γενικά τις συνέπειες μιας διακοπής ρεύματος και τη δική σας ικανότητα να δράσετε στο πλαίσιο των δικών σας προφυλάξεων».

Οι χειροκίνητοι φακοί, οι προμήθειες τροφίμων και ο ζεστός ρουχισμός είναι μεταξύ των ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προφύλαξης. Δεν συνιστάται: ηλεκτρικός θερμαντήρας με ανεμιστήρα.