Kαταγγελίες – φρίκης για την Κιβωτό του Κόσμου: Καταναγκαστική εργασία, ξύλο, σκληρές τιμωρίες – Mαρτυρίες παιδιών από τον «εφιάλτη»

Ξύλο, σκληρές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις συνθέτουν το σκηνικό εκμετάλλευσης και κακοποίησης που καταγγέλλουν πως βίωναν παιδιά μεγαλώνοντας στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από την Eισαγγελία της Αθήνας προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τουλάχιστον πέντε δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι μαρτυρίες παιδιών που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν με στερήσεις, τιμωρίες και καθημερινή κακοποίηση.

Μιλώντας στην Καθημερινή, τρεις νέοι αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της «καθημερινότητας» τους:

¨Ένας 27χρονος εξηγεί πώς από τα φανάρια και το ανελέητο ξύλο από τον πατέρα του βρέθηκε στην Κιβωτό όπου αρχικά βρήκε καταφύγιο και του έμαθαν γράμματα.

«Μας έβαζαν τιμωρία για το παραμικρό», τονίζει στην «Κ».

Ηταν ατίθασο παιδί, ομολογεί ο ίδιος. Αλλά οι λόγοι για τις τιμωρίες –απομόνωση από τους υπόλοιπους, κουβάλημα, αποκλεισμός από δραστηριότητες– ήταν συνεχείς: Αν αντιμιλούσες, αν νευρίαζες κάποιον υπεύθυνο, αν σου ξέφευγε βρισιά, αν δεν έκανες τα μαθήματα, αν πονούσε η μέση σου και δεν μπορούσες να δουλέψεις.

Από τα 14 του, όταν πήγε στη δομή στον Κολωνό, οι δουλειές ήταν καθημερινές: Καθάριζαν αποθήκες και τουαλέτες, μετέφεραν ψυγεία, έπλεναν, τακτοποιούσαν τρόφιμα και τους άλλαζαν τις ετικέτες, όπως λέει ότι τους ζητούσαν, για να μη φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη ήταν ληγμένα.

Ενα καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα λέει ο 27χρονος, παρέμεινε επί τρεις μήνες μαζί με άλλα παιδιά κλεισμένος για τιμωρία σε ένα σπίτι στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός, ενώ έβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι σε περιοχή της Αττικής: «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα», τονίζει.

«Δούλευαμε μέσα στον ήλιο όλη μέρα, μας έδιναν δύο ευρώ»

«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία στον τοίχο με το ένα πόδι ψηλά», λέει κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια στην «Κιβωτό» στη Χίο.

Στα 7 της, όταν πρωτοπήγε στη δομή, εκείνη και άλλα παιδιά έπρεπε να μαζεύουν κουκουνάρια στα χωράφια.«Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα και για να φάμε παίρναμε άδεια».

Η 20χρονη σήμερα κοπέλα σημείωνει πως «μας έλεγαν ότι οι δουλειές είναι υποχρέωσή μας», ενώ ανάμεσα στις τιμωρίες ξεχωρίζει η απομόνωση που μπορούσε να κρατήσει και μήνες: Όπως ένα καλοκαίρι που εκείνη και άλλες τέσσερις «τιμωρημένες» επιτρεπόταν, όπως λέει, να βγαίνουν από το δωμάτιό τους μόνο για να καθαρίζουν την κουζίνα και να βοηθούν τη μαγείρισσα. Διάλειμμα τους δινόταν μόνο για τουαλέτα.

Δύσκολη η επικοινωνία με συγγενείς: «Μας έλεγαν να λέμε ψέματα στους δημοσιογράφους»

«Στις επισκέψεις των δημοσιογράφων οι υπεύθυνοι μας έλεγαν τι να λέμε», δηλώνει ο 27χρονος από τη δομή του Κολωνού. «Αν δεν λέγαμε στους δημοσιογράφους ψέματα, ότι περνάμε καλά δηλαδή, μας τιμωρούσαν», αναφέρει και η κοπέλα από τη δομή της Χίου.

Τα κινητά, ως επί το πλείστον, απαγορεύονταν στις δομές κι έτσι ήταν δύσκολη η επικοινωνία με τους συγγενείς. Ο 27χρονος καταγγέλλει στην «Κ» πως όταν βγήκε από τη δομή, η μητέρα και η αδερφή του τού είπαν πως ζητούσαν να του μιλήσουν αλλά από την «Κιβωτό» τους απαντούσαν ότι ήταν διακοπές ή δεν ήθελε να τους μιλήσει.

Κάτι αντίστοιχο καταγγέλλει και η Σοφία, που αναφέρει ότι δεν της επιτρέπουν να μιλήσει με τον αδελφό της, ο οποίος είναι ακόμη σε ίδρυμα στην Ηπειρο, γιατί λένε πως η ίδια αποτελεί κακή επιρροή, κάτι που αφότου έφυγε από τη δομή ισχυρίζεται ότι διαδίδουν και στα υπόλοιπα παιδιά.

«Ξάπλωσε δίπλα μου…»: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Αν δεν υπάκουαν τους παιδαγωγούς και τους υπευθύνους, ισχυρίζεται η κοπέλα από τη Χίο, τους χτυπούσαν, ενώ ο 27χρονος δηλώνει στην «Κ» πως παιδαγωγός του είχε ρίξει γροθιά επειδή αντιμίλησε.

Οταν ήταν τιμωρία στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, ένας όπως λέει υψηλά ιστάμενος εργαζόμενος, πήγε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν σε απομόνωση:

«Ξάπλωσε δίπλα μου, στο κρεβάτι», θυμάται.

«Του είπα “τι κάνεις;” Με άγγιξε στα γεννητικά όργανα και μου είπε, “θα σ’ αρέσει” – του έριξα χαστούκι κι έφυγε», αναφέρει στην «Καθημερινή».

Μίλησε σε έναν φίλο του, που είχε βιώσει κάτι αντίστοιχο, αλλά φοβήθηκαν να το καταγγείλουν. «Την προηγούμενη χρονιά από το περιστατικό, βρισκόμασταν στην κατασκήνωση στη Ραφήνα και ο βοηθός του ομαδάρχη είχε κατηγορήσει τον ίδιο άνθρωπο» για ασέλγεια. Τον έβγαλαν τρελό, λέει ο 27χρονος.